Sündmused
 Valekapparitest pangesalatini – õpituba toidu säilitamise viisidest 19.-20. sajandil
Filmimuuseum
Valekapparitest pangesalatini – õpituba toidu säilitamise viisidest 19.-20. sajandil
Laupäeval, 18. novembril 2017 algusega kell 13.00 toimub Maarjamäel Filmimuuseumis (Pirita tee 56, Tallinn) õpituba sarjast „ASJA ARMASTAJAD“. Toidukultuuri uurija etnoloog ESTER BARDONE (Tartu Ülikool) räägib lähemalt sellest, kuidas säilitati ja hoidistati toiduaineid möödunud sajanditel. Kultuuriloolise koguhoidja MAIA MADAR toob välja põnevaid toidukultuuri ajalooga seotud esemeid Eesti Ajaloomuuseumi kogust ja tutvustab, kuidas neid omal ajal kasutati.
Osalemine eelregistreerimisel.

Seekord keskendub õpituba siinsele toidukultuurile ning sügisele kohaselt uurime koos raamatu “101 Eesti toitu ja toiduainet” (Varrak, 2016) ühe autori Ester Bardonega lähemalt, kuidas säilitati 19.-20. sajandil toitu nii mõisates, linnakodudes kui taludes ja milliseid õpetusi jagasid selleks tollased kokaraamatud. Millised olid oma aja põnevamad retseptid, millest nii mõnigi võib praegu üllatuslikult moodne või koduselt tuttavlik tunduda. Juttu tuleb ka säilitamisoskuste ja sissekeedutarkuste levikust, sellest milliseid erinevusi oli toidu säilitamisel linnas ja maal, kuidas muutsid hoidistamist uued tehnoloogiad ja esemed ning toitumisteaduse ja toiduainetetööstuse areng. Lisaks jagab Ester retsepte ajaloolistest kokaraamatutest ja pakub midagi ka maitsmiseks.

Ajaloomuuseumi kogudes on hoiul nii taluperemeeste endi valmistatud majapidamisriistu nagu kapsaraud, kui ka moodsamaid vahendeid nagu kirsikivide eemaldaja, aga ka omaaegseid vekkpurke. Mõndagi saab õpitoas näha oma silmaga ja ehk pakuvad nii mõnedki esemed osalejatele äratundmisrõõmu.

Fotol: Keedukursused 1930. aastatel. Viljandi Muuseum (VMF 478:20 F 8903)

Osalustasu 3 eurot.
Järgmine õpituba toimub 9. detsembril kodutekstiilide teemal. Vaata sarja infot SIIT

NB! GRUPP ON TÄITUNUD! 

Email again: